Rim - najznačajniji nastup u 2017. godini

2018 Rim 1 malarujan 2017.

Dovoljno je prenijeti riječi gospođe Klare Barčić koja je tako lijepo opisala ovo događanje i kojoj smo neizmjerno zahvalni na ovim lijepim riječima:

"Šestinske boje

Ovogodišnji blagdan svetog Jeronima (30. rujna), važan blagdan za hrvatsku crkvu u Rimu, uljepšalo je šarenilo tradicionalnih nošnji iz Šestina, naselja na obroncima Medvednice blizu Zagreba. Na svečanoj misi pjevali su ženski i muški zbor u pratnji tamburica Seljačkog pjevačkog društva Sljeme. Bila je to savršena izvedba. Proslavi blagdana nazočili su gospodin Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, gospođe Mladenka Šarac-Rončević i Mirjana Božić, opunomoćene ministrice. Bili smo, naravno, i mi iz Hrvatsko-talijanske udruge.

2018 Rim 2 mala

Na kraju mise rektor Zavoda Svetog Jeronima, don Bože Radoš, poziva sve prisutne na domjenak pripremljen na prvom katu. I upravo tamo, u Zavodu, otvara se prozor na šareni svijet pjevačkog društva iz Šestina. Upravo tamo rađaju se prijateljstva i sklapaju poznanstva, tamo se uspostavljaju prvi kontakti dok pjesme igraju lovice s ukusnim sendvičima, ponuđeni s posebnom pažnjom i s uobičajenom hrvatskom gostoljubivošću. 
Zborovođa, prof. Darko Mladić, ne gubi vrijeme, hvata se harmonike i prenosi na sve nas svoj neiscrpljiv entuzijazam. Dirnuti u srce pjevamo zajedno s njima, pojedinci i plešu. Gospođa Gordana Radiček, predsjednica HSPD Sljeme, upoznaje nas s njihovim kulturnim životom kojeg resi bogati curriculum pun koncerata i raznih turneja. Ideja o osnivanju društva nastala je daleke 1895. Svake godine, na blagdan Svetog Stjepana, pjevačko društvo održava koncert božićnih pjesama u crkvi Svetog Mirka u Šestinama. Na putovanju u Rim s njima je i župnik velečasni mr. sc. Robert Šreter.
Međutim, domjenak nije explicit ove večeri. Zajedno sa zborom i s tamburašima pješke krećemo prema Piazza di Spagna. Na poznatim stepenicama Sljemenaši žele ovjekovječiti posjet Rimu fotografijom i otpjevati nekoliko pjesama. Vidjeti šestinske boje na scalinati je nešto jedinstveno, neponovljivo. Svi turisti se zaustavljaju, slušaju u tišini, netko me čak i pita da li znam otkuda dolazi taj zbor. E, pa kako ne bih znala… Polako se uvlačimo u romantičnu sumaglicu u kojoj sve izgleda nestvarno. Nakon tri otpjevane pjesme, pod budnim okom mjeseca, spušta se zastor na ovu očaravajuću noć. Sretan vam povratak u domovinu, dragi prijatelji iz Šestina."

Last month June 2024 Next month
M T W T F S S
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

NASTUPI

No events
Facebook Image